Vinařství Janoušek | Víno a sýry
40
post-template-default,single,single-post,postid-40,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Víno a sýry

03 Říj Víno a sýry

VHODNÉ A DOPORUČENÉ KOMBINACE

Kombinace jídla a vína je velmi širokou oblastí a je to velký prostor pro zkoušení, diskuse a různé přístupy..

 

Sýry

  • čerstvé – svěží bílá vína Müller-Thurgau, Sylvánské, Veltlínské zelené
  • máslové sýry, sýrové paštiky – Neuburské, klarety
  • sýry s bílou plísní – lehčí, suchá bílá vína Rulandské šedé
  • krájené sýry – velmi plná, bílá vína, klarety, jemné Rulandské modré
  • sýry s tmavou plísní – zralá červená vína, ale nepříliš tříslovitá, bobulové výběry
  • sýry s velmi výraznou chutí – červená, plná, barevná, tříslovitá vína

 

TICHÁ BÍLÁ VÍNA:
Veltlínské zelené čerstvé sýry (brynza, balkánský sýr…)
uzené a pařené sýry (oštěpek, Koliba…)
Ryzlink vlašský polotvrdé sýry (gouda, Provolone…)
čerstvé sýry (ricotta, tvaroh s bylinkami…)
Sauvignon polotvrdé sýry (Zlatá Praha, Leerdammer…)
čerstvé kozí a ovčí sýry (feta, brynza…)
Rulandské šedé zrající sýry (Blaťácké zlato, Munster…)
tvrdé sýry (pecorino, Gran Moravia…)
Ryzlink rýnský zrající sýry typu trapist (Pere Joseph, Port Salut…)
tvrdé sýry (ementál, čedar…)
Chardonnay polotvrdé sýry (Madeland, gouda…)
měkké kozí sýry s bílou plísní (Bougon…)
Muškát moravský sýry s modrou plísní (Roqueforte, Niva…)
čerstvé sýry (gervais, Lučina, mascarpone…)
Tramín červený sýry s modrou plísní (Gorgonzola late, Modřenín…)
uzené sýry (korbáčik, Koliba…)
TICHÁ ČERVENÁ VÍNA:
Rulandské modré měkké sýry s bílou plísní (camembert, Brie…)
tvrdé sýry (Asiago, ementál…)
Modrý Portugal měkké sýry s bílou plísní (Brie, Hermelín…)
pařené a uzené sýry (parenica, eidam…)
Frankovka měkké sýry s bílou plísní (camembert, Hermelín…)
čerstvé sýry (cream cheese, Lučina…)
Merlot měkké sýry s bílou plísní (camembert, Brie…)
pařené sýry (mozzarella…)
Cabernet Sauvignon měkké sýry s bílou plísní (Brie, Coulommiers…)
tvrdé kozí a ovčí sýry (Manchego, kefalotiri…)
Tags: